Ekrana boş boş ne yazsam diye bakarken aklıma elma geldi . Elma deyip geçmeyin. Hz. Adem ve Havva’nın yasak elmayı yedikleri için cennetten kovulmalarıyla başlamadı mı herşey?Masalda pamuk prensesi cadı kırmızı güzel bir elma ile kandırıp zehirlemedi mi? Sonra ilkokulda okumayı sökünce elmamız kızarıp göğsümüze bir kırmızı kurdeleyle ödüllendirilmedik mi? Sokaklarda saklambaç oynarken elma dersem çık, armut dersem çıkma diye bağırmadık mı? Öğretmen toplama öğretirken elma ile armut toplanmaz evladım demedi mi sizlere? Newton ağacın altında otururken başına düşüp yerçekimi kuvvetini bulmasına neden olan yine bizim elma değil mi? 🙂

Sevdiğimizle hep bir elmanın iki yarısı olmak istedik , bebeğimizin elma yanaklı, kiraz dudaklı olmasını . Birine hediye verirken yarım elma , gönül alma dedik. Dünyanın en büyük şirketlerinden apple kendine isim ve logo olarak elmayı seçti. Reklamcılık alanında yaratıcılığın ölçüt alındığı yarışma kristal elmadır. Daha çok erkeklerde görünen yutkunmayla belirginleşen gırtlak çıkıntısı adem elmasıdır.

Size elmanın yer aldığı mitolojik bir de hikaye anlatayım. Tarihteki ilk güzellik yarışması. Evvel zaman içinde (yaklaşık olarak M.Ö. 2000) 🙂 kalbur saman içinde Olympos’taki Peleus’la Thetis’in düğünlerine davet edilmeyen fesat Eris, düğüne gelmiş masanın ortasına “en güzele” yazan altın bir elma koymuş . Bütün kadınlar elmayı sahiplenmeye kalkmışlar bakmışlar ortalık karışacak demişler efendim Zeus versin en güzele elmayı. Kadın milleti o zaman da aynı, Zeus demiş karım Hera’ya versem diğerleri kıyameti koparacak, diğerlerine versem karım beni paralar bu olaydan sıyrılmak için Kaz Dağlarının yakışıklı çobanı Paris’i bu iş için görevlendirmiş.

Zeus’un karısı Hera , zenginlik ve kuvvet vaat etmiş, Athena şan, ün vaat etmiş, Venüs (Afrodit) dünyanın en güzel kadınını vaat etmiş. Hera ve Athena süslenmişler püslenmişler takıp takıştırmışlar , Venüs doğal haliyle çıkmış karşısına Paris’in . Bir heyecan , kalpleri yerinden çıkacak güzellerin ve günümüzde de aynı heyecanla süregelen yarışmanın kazananının açıklandığı an 🙂 Paris altın elmayı Venüs’e vermiş. Merak etmeyin sözünü tutmuş Venüs,  dünyanın en güzel kadını Helen’i Paris’e aşık etmiş. Günümüz dünyasının dizilerinin nereden beslendiğine anlam vereceksiniz, ne yazık ki Helen evliymiş. Truvalı Parisle kaçan Helen’in kocası Menelaos ordusunu toplayıp iade edilmeyen Helen nedeniyle Truva’ya gitmiş. Tarihteki Truva Savaşı böylelikle başlamış. Elma deyip geçme sevgili okur ,  görüyorsunuz savaş nedeni.

Gökten 3 elma düşmesinin vaktidir. Biri bana, biri sana biri de bu yazıyı okuyan diğer okurların başına 😉